Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2021 21:00 - Опитва ли се Киро Харварда да фалира ПИБ?
Автор: locke Категория: Политика   
Прочетен: 2641 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Опитва ли се Киро Харварда да фалира ПИБ?

 

Днес служебният министър на икономика Кирил Петков (Харварда) спомена в свое изказване пред медиите, че държавата трябва да се отърве от своя дял в Първа инвестиционна банка. Случайно ли беше това изказване, или е целенасочена атака срещу една от системните банки у нас и нейния собственик Цеко Минев?

Малко предистория:

След като КТБ фалира, българската банкова система бе подложена на стрес тест. Две банки не се справиха особено успешно с теста, като едната бе малка, но другата бе голяма системна банка – ПИБ. Оказа се, че е раздала твърде много кредити и има нужда от допълнителна капитализация, за която обаче така и не се намериха частни инвеститори, поради което през юни 2020 българската държава се принуди да стане акционер в ПИБ с цел да осигури нужния допълнителен капитал и да предотврати банков(и) фалит(и) насред COVID кризата.

Министър Петков като принципал на Българската банка за развитие, на която наскоро успя да смени ръководството, съвсем правилно днес отбеляза, че не е работа на държавата да инвестира в частни търговски банки (инвестицията стана чрез ББР; тя в момента се явява акционер в ПИБ). И даде идея държавата да продаде своите акции колкото може по-скоро, стига борсовата им цена да позволява подобна продажба да не резултира в загуба от инвестицията. По принцип добра идея, но поражда няколко въпроса:

1. Съзнава ли Харварда, че може да предизвика  банкова криза с тези публично заявени си намерения, които нищо не му пречи да изпълни, ако/когато продължи да бъде служебен министър през следващите няколко месеца и като принципал на ББР да е в състояние да предлага и реализира подобни идеи?

2. Пречеше ли му нещо да ги реализира бавно и постепенно, без публичност?

3. Възможно ли е това да не е опит за освобождаване на капитал в ББР, а да е умишлена атака срещу ПИБ и нейния собственик Цеко Минев, спрямо когото едно лице, стоящо зад министър Петков, не храни топли чувства?

4.При цялата претенция за честност и почтеност на служебното правителство, не се ли превръщат в момента министърът и ББР в инструмент за разчистване на сметки между олигарси?

5. Ще поеме ли Румен Радев отговорност за действията на своя министър, ако в понеделник започне масово разпродаване на акциите на ПИБ на борсата, последвано от теглене на депозити и фалит през есента (като бонус към очакваната нова вълна на коронавируса)?




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: locke
Категория: Политика
Прочетен: 1110658
Постинги: 278
Коментари: 3140
Гласове: 4323
Архив